Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ "ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ"

Κυκλοφόρησε στην Αθήνα, από τις εκδόσεις “Κύμα”, η έβδομη ποιητική συλλογή του Κύπριου ποιητή Γιώργου Χριστοδουλίδη “Μυστικοί Άνθρωποι”.

Σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος, αναφέρεται ότι ο Γιώργος Χριστοδουλίδης “είναι ένας από τους καλύτερους σύγχρονους ποιητές και η συνεργασία μαζί του αποτελεί τιμή για το “Κύμα”.

“Τρυφερός, αιχμηρός , αλλά και βαθιά ανθρώπινος, ο Χριστοδουλίδης ξεχωρίζει για την απλότητα και την οικουμενικότητα της ποίησης του. Οι `Μυστικοί Άνθρωποι`”, αναφέρεται, "που χαρακτηρίζονται από  άρτια εικαστική και γραφίστικη επιμέλεια, μετά τις 15 Αυγούστου θα βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία, Πρωτοπορία και Ιανός και στη συνέχεια σε μια αλυσίδα βιβλιοπωλείων.”

Ο ποιητής και κριτικός, Παναγιώτης Νικολαϊδης, σημειώνει ότι “με την έβδομη αλλά σημαντικότερη και ωριμότερη, κατά την άποψή μου, ποιητική συλλογή Μυστικοί Άνθρωποι (Κύμα, 2019), ο ποιητής και δημοσιογράφος στο επάγγελμα Γ. Χριστοδουλίδης αξιοποιεί μεν τις κατακτήσεις της προηγούμενης του διαδρομής, αλλά δεν επαναπαύεται ούτε εφησυχάζει. Αντίθετα επιχειρεί και επιτυγχάνει ξεκάθαρα ένα εκφραστικό άλμα  -ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα σε έκταση ποιήματα της ανά χείρας συλλογής που αποτελούν χωρίς καμιά αμφιβολία ποιητική κατάκτηση- δίνοντας πάντα ποίηση δροσερή, ευφάνταστη, πρωτότυπη, διαποτισμένη από γνήσιο ποιητικό αίσθημα και ανατρεπτικό βλέμμα”.

Ο Γιώργος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στη Μόσχα το 1968 και μεγάλωσε στη Λάρνακα. Σπούδασε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας (ΜΑ in Journalism). Υπηρέτησε όλα τα είδη του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ. Σήμερα είναι Αρχισυντάκτης στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για την πρώτη του ποιητική συλλογή, Ένια, (Εκδόσεις Ατέλεια, Λευκωσία 1996) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη, ενώ για τη δεύτερη, Ονειτροτριβείο (Γαβριηλίδης, Αθήνα 2001) με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Ακολούθησε το Εγχειρίδιο Καλλιεργητή (Γκοβόστη, Αθήνα 2004), Το Απραγματοποίητο (Γαβριηλίδης, Αθήνα 2010) και ο Δρόμος μεταξύ Ουρανού και Γης (Φαρφουλάς, 2013),  Πληγείσες Περιοχές/Γυμνές Ιστορίες (Μελάνι, 2016), Μυστικοί Άνθρωποι (Κύμα 2019).

Το 2018 επιμελήθηκε μαζί με τον Παναγιώτη Νικολαϊδη την «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 1960-2018» η οποία εκδόθηκε το Νοέμβριο του ίδιου έτους από τις εκδόσεις «Κύμα», Αθήνα.

Η ποίηση του έχει εκδοθεί και μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, δημοσιεύτηκε σε ξένα και ελληνόφωνα λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες, ενώ έχει εκπροσωπήσει την πατρίδα του σε δεκάδες ποιητικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό.